Kratom zákaz?

Minulý týden ministerstvo zdravotnictví vydalo stanovisko o možném zákazu kratomu. Jelikož kratom není na seznamu zakázaných ani nijak regulovaných látkách a státní orgány se nemohou vyjma ministerstva zdravotnictví shodnout, je ve hře dočasný zákaz kratomu. Vládě je již předložen zákon o tvrz. psychomudalačních látek, který by se měl vztahovat i na kratom. Ministerstvo však uvažuje o zákazu kratomu, do té doby, něž se zákon uzákoní. Novela zákona by měla být platná v řádech měsíců. Na danou novelu by se měly navázat i další látky jako je CBD či HHC.

Škodlivý či ne?

Odborníci se nemohou shodnout, zda je tato látka zdravý škodlivá či ne. Studií na tuto danou problematiku není mnoho, avšak doposavad se neprokázalo závažné poškozování zdraví nebo způsobené úmrtí ve spojitosti s kratomem. Na kratomu sice může vzniknout závislost, ale ne tak rapidně rychle. V USA se kratom používá na zmírnění abstinenčních příznaků závislých na tvrdých drogách jako např. heroin, pervitin. V reakci na tuto skutečnost se vláda klaní spíše na stranu regulace, která není potvrzená, ale z dosavadních kroků vlády ji lze předpovídat. Ministerstvo vnitra se také přiklání k řešení formou regulace, jelikož kratom je už poměrně rozšířený a černý trh by ve velké míře existoval dál a narostl do velkých rozměrů.

Regulace v praxi

Ve hře je pár variant, jak by taková regulace mohla vypadat. Ve všech dosud publikovaných možnostech je prodej osobám mladší 18 let, zákaz prodeje v automatech a kontrola kvality kratomu. Balení kratomu budou muset být v jednotných obalech s vypsanými riziky. Tyto čtyři věci jsou už jasné, protože vláda chce primárně zastavit prodej pod hranicí dospělosti. Dalším možným řešením je prodej pouze v prodejnách s povolený vstupem pouze dospělým. Což znamená prodej v obchodech, které budou specializované na psychomodulační látky. Prodejny by však musely mít certifikát na prodej takového sortimentu, jako jsou bary na prodej rozlévaného alkoholu. Kratom ani HHC a další látky tohoto druho byste nenalezli ve všech velkých potravinových řetězcích. V důsledku by to však omezilo trh pouze pro "vybrané" obchody a zamezilo to růstu firem specializované výhradně na prodej kratomu. Přidání další daně, jakou známe u hazardu nebo tabáku, je také velké téma. Je ale téměř jisté, že se ceny zvýší.

Certifikované obchody nebo monopol?

Takzvaný certifikát na prodej a podmínky k jeho získání neznamená omezení trhu, ale pouze větší dohled státu, aby lépe kontroloval pohyb a kvalitu. O certifikát by mohl požádat každý, kdo splní podmínky pro jeho získání. Dosud není jasné, jaké budou.

Prodej na e-shopu?

Prodej kratomu přes internet je stále ve hvězdách. Existují dnes už možnosti ověření věku kurýrem, ale ty vláda neuznává. Navíc, podle návrhu legislativy by reklama na produkty obsahující kratom byla zakázána a není prozatím jasné, jestli se to bude vztahovat i na e-shopy. 

 

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kratom-novela-zakona-jindrich-voboril_2306111404_mfk

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-odvykani-jako-dvoumesicni-salmonela-v-cesku-pribyva-zavislych-na-kratomu-229696

 

Zpět na blog